PNL după USL: Un fleac, i-au ciuruit!

USL stă să se rupă. Pe săptămâna viitoare vom putea auzi răcnetele: „USL a murit! Trăiască USD!” în uralele mulţimii … psd-iste (sper că nu vă gândeaţi că au de unde să aducă şi Voiculescu şi Oprea ceva răzeşi aplaudaci). De la 60 şi ceva la sută, cât avea USL, ajungem la doar vreo 40. Cu UDMR, care este mereu gata de un gulaş guvernamental, cu minorităţi, cu ceva ppdd-işti incoruptibili şi niscai independenţi dispuşi să se sacrifice umanitar, s-ar putea pune de o nouă, firavă de data aceasta şi predispusă la stres, coaliţie de guvernare. Asta dacă, după cum spuneam într-un text anterior, nu se întâmplă, piei-drace, ceva şi se rupe vreo roată a noii căruţe. Dar, din diverse motive, pentru care nu avem loc aici, probabil că nu se va rupe.

Oricum nu pentru această posibilitate ne găsim noi acum faţă în faţă (pentru mai multe comentarii în această direcţie vezi  http://paulghitiu2009.blogspot.ro/2014/02/pemierul-klaus-iohannis.html) , ci pentru a desluşi ce a câştigat şi ce a pierdut PNL-ul din 2010, adică dinainte să intre în USL, şi până acum.

Din păcate pentru echipa actualului preşedinte al partidului, lucrurile sunt extrem de clare şi de loc trandafirii. Pe de o parte sondajele, care, ne plac sau nu, mânărite sau nu, afiliate sau nu, au, pe ansamblu, un corespondent în realitatea votului şi ne spun măcar care este tendinţa.

Astfel, dacă în 2010 PNL-ul se plimba, după casa de sondaje (adică, în afara perioadei, a metodologiei şi a profesionalismului şi după legăturile cu unul sau altul dintre partidele mari), între 23,5 şi 28 % din opţiunile de vot ale celor care intenţionau să se prezinte la vot, în evaluările din ultimile 6 luni PNL-ul nu a mai trecut de 20 % decât o singură dată, un ultim sondaj al CSCI din februarie 2014 (filiaţie Sebastian Ghiţă, ca să fim lămuriţi) dându-l cu doar 16 %.

În ceea ce priveşte traseul lui Crin Antonescu lucrurile stau la fel. Dacă în 2010 se lăfăia undeva între 31 şi 34 %, şi peste fratele de sânge Ponta, acum cade sub 26% (un Avangarde din februarie cotându-l cu acest nivel) şi tot mai departe în urma preşedintelui PSD. Săgeata graficelor s-ar putea să continue să scadă după înlocuirea oficială a USL cu USD, când se va da liber şi la atacurile cu tot arsenalul din dotare din partea Antenelor şi României TV.

Chiar dacă semnificative, totuşi cifrele de mai sus nu par a justifica pe de-a-ntregul titlul de mai sus. E ceva dărâmare, veţi zice, dar nu chiar ciuruială. Dar dacă ne uităm la rezerva de cadre?

Problema PNL-ului nu este numai aceea că a pierdut procente: el a pierdut, în lupta cu guvernarea, oameni şi încă din cei de calibru, atât la centru, cât şi în teritoriu. În mod real, după cei aproape doi ani de participare la „administrarea” României, PNL este partidul care pare a avea cel mai mare număr de deja condamnaţi, aproape de condamnare sau în curs de judecare – tocmai s-a anunţat un nou lot condus de maestrul magician financiar Dan Radu Ruşanu. Ceea ce, în perspectivă, va duce la reaşezarea traseelor de putere şi influenţă în partid dar, mai ales, va da suficientă muniţie adversarilor, prietenii de demult, sau cei de ieri. Nu e greu de imaginat cum vor trage în Antonescu&comp televiziunile mai sus amintite şi actualii colegi de alianţă şi guvern, sau cum îi va căina ipocrit Victor Ponta la toate orele şi din toate poziţiile.

Şi uite aşa, cu lipsa la procente plus lipsa la activişti, PNL-ul ne oferă imaginea unui partid „uşor ciuruit” şi cu uşoare neclarităţi privind viitorul lui şi al istoricului său preşedinte, care a forţat, împreună cu ciracii săi, varianta participării la USL. (Vizualizaţi o poză de grup a conducerii partidului din 2012. Acum, în locul unora dintre ei, puneţi nişte siluete gri, iar pe cei rămaşi micşoraţi-i. Cum pare ceea ce rămâne?)

Ceea ce ne îndreptăţeşte ca în final să punem şi întrebarea cea grea: la ce v-a folosit (în afara banilor noştri intraţi în buzunarele unora dintre voi)? Pentru asta, neicuşorilor, ne-aţi pus pe jar în ultimii doi ani? Pentru asta aţi lăsat deoparte ultimele bune maniere şi bruma de respectabilitate şi bun simţ cu care vă acopereaţi goliciunea? Pentru a fi ciuruiţi? Păi voi nu ştiaţi cine e, ce vrea şi ce poate PSD-ul? Ori aţi crezut că sunteţi mai ceva decât ei? Că o să vă lase să înhăţaţi ciolanul mai mare şi cascavalul mai rotund?

Apropo: ministrul Câmpeanu este al PSD sau al PNL? Şi dacă pleacă din guvern, unde se duce?

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

hehey